Życie i praca w Nottingham. Chcesz wyjechać? Nie wiesz od czego zacząć? Tu znajdziesz przydatne informacje oraz linki

Wszelkie znaki towarowe użyte w tekstach są znakami zastrzeżonymi ich producentów i użyte zostały wyłącznie w celach informacyjnych.

Kategorie: Wszystkie | Kontakt | Linki | Nottingham | Nuneaton | Podatek
RSS

Nuneaton

piątek, 17 października 2014

Definitywnie zamykamy tego bloksa ale bez kasowania.

Dla zainteresowanych:

wtorek, 12 sierpnia 2014
poniedziałek, 25 listopada 2013
Pytanie wydaje się absurdalne ale instalacja nowej wersji przeglądarki może spowodować wrogie przejęcie Firefoksa przez Yahoo. W jaki sposób możesz pozbyć się Yahoo?
  • Wpisz w pasek adresu about:support (lub wybierz z menu Firefox > Help > Troubleshooting Information).
  • Kliknij Reset Firefox.
Procedura jest dokładnie opisana na stronie Mozilla Support Reset Firefox – easily fix most problems.
niedziela, 10 listopada 2013
Wspomniał ktoś - dlaczego nie pisze? Czasu nie ma? Zajęty taki? Słowem mógłbym odpowiedzieć, a przestanże treści wszelakie w internecie konsumować i zacznij tworzyć jego zawartość! Ale nie odpowiem. Sam bowiem stałem się bardziej konsumentem niż kreatorem. Czytam, oglądam, poszukuję. Myślenie jednak nie zostało totalnie wyłączone, po prostu nie jest przelewane palcami na nośnik jakikolwiek. Ale czas chyba, bo głowa pęknie.

Szczególnie, ze ludzie wciąż pod ten adres przychodzą spragnieni różnych informacji, a wujaszek Google nie obniża PR za brak pisania. Taka zachęta.

PS Żadna PLiterka nie została skrzywdzona w trakcie tworzenia tego wpisu.

piątek, 09 września 2011

Podobno ludzie dzielą się na 2 kategorie - tych, którzy robią kopie zapasowe oraz tych, którzy jeszcze nigdy nie stracili wartościowych danych. Dodałbym jeszcze trzecią kategorię - tych, którzy użyli narzędzia Microsoftu do zabezpieczenia danych z telefonu.

Nadszedł ten dzień, kiedy telefon rozpadł się na tysiąc kawałków. Umarł był on, a CPR nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Człowiek jednak ze spokojem wszedł na stronę Microsoft My Phone, zalogował się do Windows Live by ujrzeć komunikat:

Awaiting first sync
Before your phone's content can be viewed in your web account, you first will need to sync it from your phone.Select the "Microsoft My Phone" application from the Programs or Settings menu on your phone to complete setup. Or, if you don't have the software on your phone, download and install it first.After completing your first sync, return to this web site at anytime to access all your contacts, photos, text message and more.

Trochę zaskakujący komunikat, zważywszy, ze aplikację tę miałem już zainstalowaną. Więcej - regularnie z niej korzystałem zrzucając dane. Nic to, widzę że jeszcze jedna wiadomosc może mnie zainteresować:

07.08.11 r. zostanie zatrzymana synchronizacja danych miedzy usługą My Phone a telefonami z systemem Windows Mobile 6.x i skonfigurowaną usługą My Phone. Od tej pory w usłudze My Phone nie będą już zapisywane kopie zapasowe danych użytkowników. W tym samym dniu firma Microsoft rozpocznie automatyczną migrację niektórych typów danych z usługi My Phone do uslugi Windows Live SkyDrive.

No tak, wszystko już prawie wyjaśnione. Postanowili nie duplikować usług, i wszystko zintegrowac w jednym miejscu - skąd my to znamy? Czyli, rozumując poprawnie, moje dane z niecierpliwością oczekują mnie na Live SkyDrive, prawda? Jak widać na poniższym zrzucie, nie jestem zagorzałym użytkownikiem tej usługi. Co mnie jednak dziwi, to brak daty z rokiem 2011 - przecież wtedy miały zostać przeniesione pliki z MyPhone.

Coś mnie tknęło, żeby rzucić okiem na pocztę Hotmail. O, pusto. Za to kilka emalii w Spamie. Jest powiadamiający o zamknięciu usługi MyPhone datowany 08/06/2011. Hm, jest też kolejny, tym razem z dnia 20/06/2011, o następującej treści:

Szanowny Użytkowniku!
Dziękujemy za korzystanie z usługi Microsoft My Phone. W celu ochrony prywatności naszych użytkowników konta w usłudze Microsoft My Phone, na których przez kilka miesięcy (około 7) nie stwierdzono żadnych operacji synchronizacji ani dostępu, są automatycznie dezaktywowane, a zapisane w nich informacje użytkowników — usuwane.
W związku z tym Twoje konto zostało usunięte.

Dwie konkluzje z powyższego wydarzenia:

  1. Przynależność do kategorii ludzi, którzy regularnie robią backupy nie zwalania Cię z obowiązku sprawdzania poprawności działania używanego narzędzia.
  2. Warto od czasu do czasu przeglądnąć katalog Spam w swojej skrzynce pocztowej, zanim automagicznie wszystkie usuniesz.
 
1 , 2